Τα βασικά «επιχειρήματα» της «δυσκολίας» και του «κινδύνου κλοπής» στο να έχει κάποιος μετρητά επάνω του, είναι εντελώς επιπόλαια και επουσιώδη. Το «βάρος» του να έχει κάποιος μετρητά ή ο «κίνδυνος κλοπής» τους, είναι παρόμοια με το «βάρος» και τον «κίνδυνο κλοπής - χακαρίσματος » της κάρτας ή του τηλεφώνου ή του βραχιολιού που εισάγεται σαν νέος τρόπος πληρωμών.
Σήμερα, με προμήθεια 1% για κάθε συναλλαγή μέσω κάρτας, ένα κατοστάρικο μετά από 100 συναλλαγές έχει καταλήξει ως προμήθεια στα ταμεία της τράπεζας. Στις συναλλαγές με μετρητά όμως, ένα κατοστάρικο ύστερα από 50 -100 -1000 συναλλαγές, παραμένει ως έχει.
Η κάρτα είναι επιπλέον και ένα προστάδιο της επιβολής ψηφιακού νομίσματος.
Τα προβαλλόμενα «επιχειρήματα» προώθησης του ψηφιακού νομίσματος, (ταχύτητα, ασφάλεια, ευκολία συναλλαγών, μέχρι και μηδενική προμήθεια), πολύ εύκολα μετατρέπονται σε μειονεκτήματα. Στην ουσία αποτελούν δολώματα για τα όσα πιθανά δεινά, πολύ εύκολα μπορούν να επακολουθήσουν:
• Πλήρης έλεγχος και παρακολούθηση κινήσεων τύπου «μπίγκ μπράδερ».
• Περιορισμός κεφαλαίων. Οι όποιες «εγγυήσεις» ότι «τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν» έρχονται σε αντίθεση με την πρόσφατη εμπειρία των «κάπιταλ κοντρόλς».
• Δέσμευση κεφαλαίων π.χ. αν υπάρχει κάποιο χρέος, μέχρι και Μηδενισμός λογαριασμού χωρίς δυνατότητα αντίδρασης.
• Αυξημένη πιθανότητα ηλεκτρονικής κλοπής και απάτης από «χάκερς».
• Περιορισμός ή αποκλεισμός συγκεκριμένων συναλλαγών βάσει διασταύρωσης δεδομένων, π.χ. τροφίμων που μπορεί να χαρακτηριστούν «ακατάλληλα», ποτών, μακρυνών μετακινήσεων για λόγους περιορισμού της «κλιματικής αλλαγής» / εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος κλπ.
• Προϊδεασμός για εισχώρηση και επιβολή της ψηφιοποίησης σε όλους τους τομείς της ζωής και τις ανθρώπινες σχέσεις, κατασκευάζοντας έναν εικονικό κόσμο.
• Πλήρης εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο ή παροχή ρεύματος. Σε επόμενο στάδιο μπορούν να επικαλεστούν τα «πλεονεκτήματα» των εμφυτευμάτων «μικροτσίπ» για ακόμη περισσότερη «ευκολία».
Σε ενδεχόμενη κατάργηση των μετρητών να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε με ανταλλακτική οικονομία, αυτοπαραγωγή βασικών προϊόντων και αλληλεγγύη.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου