Ο «Περικλής» φέρνει και πάλι τη δημοκρατία
από το ιστολόγιο adesmeytos-typos.blogspot.com
Στην εποχή που διανύουμε το χάσμα μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και πολιτών φαίνεται να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, την ώρα που η «απολιτίκ» στάση των ψηφοφόρων γιγαντώνεται με μαθηματική ακρίβεια.
Στην εποχή που διανύουμε το χάσμα μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και πολιτών φαίνεται να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, την ώρα που η «απολιτίκ» στάση των ψηφοφόρων γιγαντώνεται με μαθηματική ακρίβεια.
Η κρίση την οποία βιώνουμε, «γέννημα θρέμα» της οποίας είναι οι ρωγμές του πολιτικού μας συστήματος, οφείλεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, στην αποξένωση και την έλλειψη επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ κυβερνώντων και εκλογικού σώματος, με τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες να θεωρούν ότι η «φωνή» και τα «θέλω» τους δεν εισακούγονται από κανέναν.
Το χάσμα αυτό επιχειρεί να «κλείσει» το Δίκτυο «Περικλής» . Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικής εφαρμογής και εκπαίδευσης στη Δημοκρατία, το οποίο ανέπτυξαν στο Ερευν. Εργαστήριο Τεχνολογιών ΜΜΕ, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επιστήμονες του ΕΜΠ και του «Ερευνητικού Κέντρου Άθηνά’» υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γιώργου Καμπουράκη και του Επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημοσιογραφία και Τεχνολογία» Μάριου Νόττα.
Ο «Περικλής» αποτελεί ουσιαστικά μια πρωτοποριακή «μέθοδο δημοκρατικής επικοινωνίας» μεταξύ των πολιτών και των «Αρχόντων» ενός τόπου, που υποστηρίζεται από ηλεκτρονικούς λογισμητήρες(ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξελιγμένης τεχνολογίας) έτσι ώστε η χρήση του να είναι δυνατή από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πολιτών ακόμη και από άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα οι δυνατότητες του οποίου, αφενός προάγουν τη συναινετική δημοκρατία και αφετέρου ανοίγουν το δρόμο για ειλικρινή, άμεση και ουσιαστική διαβούλευση μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων, αποσκοπεί κυρίως στο να πετύχει την ενεργοποίηση του Έλληνα πολίτη, όσον αφορά τα κοινά.
Διαδίδει την συμμετοχική διοίκηση και την συν-ευθύνη, που τυπικά τουλάχιστον- αποτελούν τον πυρήνα της Δημοκρατίας- και δίνει το απαραίτητο βήμα στους πολίτες γα να μπορούν να εκφράζουν τις ιδέες και τις απόψεις τους.
Όσον αφορά στην υλοποίηση του Δικτύου, η πρόσβαση των πολιτών θα γίνεται από ειδικά διαμορφωμένα, καλαίσθητα περίπτερα γνωμοληψίας, τα οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα σε πολυσύχναστα σημεία κάθε δήμου (πλατείες, πάρκα, δημόσια κτίρια). Τα περίπτερα θα στεγάζουν τον προηγμένο υπολογιστή (τερματικά γνωμοληψίας) και η πρόσβαση σε αυτά θα γίνεται με την ειδική, προσωπική, ανώνυμη και μη μεταβιβάσιμη κάρτα που θα έχει ο κάθε δημότης, με τη χρήση του προσωπικού κλειδάριθμου. Έτσι εξασφαλίζεται στο 100% η προστασία των προσωπικών δεδομένων του κάθε δημότη.
Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του Δικτύου «Περικλής» στους Δημάρχους Γλυφάδας και Νέας Σμύρνης, Κώστα Κόκκορη και Σταύρο Τζουλάκη αντίστοιχα, καθώς και σε εκπροσώπους από το Υπουργείου εσωτερικών καθώς και από την Ηλιούπολη, και τον Καποδ. Δήμο Υμηττός-Δάφνη οι υπεύθυνοι του προγράμματος Δρ. Γεώργιος Καμπουράκης και Μάριος Νόττας τόνισαν μεταξύ άλλων, πως στις μέρες μας η ανάγκη δημιουργίας ενός απόλυτα δημοκρατικού «βήματος», μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που αφορούν τα κοινά, μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γ.Καμπουράκης, πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι «το 81% των νέων επιθυμούν να συζητούν με τους ανθρώπους που παράγουν πολιτική».
Παράλληλα, όπως διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, μια από τις μεγαλύτερες ίσως προκλήσεις του προγράμματος είναι να πειστούν οι πολίτες ότι διασφαλίζονται η ανωνυμία και τα προσωπικά τους δεδομένα.
«Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο και θα διαχειρίζεται το συνολικό δίκτυο δεδομένων, μπορεί να εγγυηθεί στο 100% για την ασφάλεια του, όπως επίσης και για το ότι τα στοιχεία του κάθε πολίτη, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από καμία άλλη υπηρεσία» τόνισαν οι αρμόδιοι καθηγητές.
Πάντως, όσον αφορά την πορεία του Δικτύου, φαίνεται πως στην προ ημερών παρουσίαση, έγινε μια «καλή αρχή» καθώς ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κώστας Κόκκορης δεσμεύτηκε ενώπιον όλων, την εγκατάσταση στο δήμο, δύο περιπτέρων του «Περικλή». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση δυο περιπτέρων στη Γλυφάδα, ενός στο δημαρχείο της πόλης και ενός στην Τερψιθέα. Σκοπός μας είναι να δώσουμε, κυρίως στους νέους, το βήμα και τη «φωνή» που ζητούν».
Μένει να αποδειχθεί εάν η δέσμευση του κ. Κόκκορη θα γίνει πράξη, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες του να εκφράζονται για θέματα που απασχολούν την πόλη τους.
——————–
——————–
Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)
ΥΓ. Το Δίκτυο Περικλής υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Η πολιτική ολιγαρχία αποσιωπά την ύπαρξή του. Προετοιμάζουμε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του Δικτύου Περικλής, με μάλλον περισσότερες από μία αναρτήσεις. Ελπίζουμε πως θα δουν το φως γύρω εκεί στον Σεπτέμβριο. Εκτός κι αν χρειαστούμε το Δίκτυο Περικλής νωρίτερα…
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου