ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ-ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ.(POOL/ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ/EUROKINISSI) (File: EVP_DEIPNO_OMPAMA_PROEDRIKO_76550.JPG )
16/11/16
Του Αθανάσιου Πίτατζη*
Ακούγοντας χθες την αναφορά στα ενεργειακά έργα της χώρας μας του πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα ήταν σαν να έβαζες την ίδια κασέτα που ακούμε τα τελευταία τρία χρόνια. Επιμένοντας η πολιτική μας ηγεσία ανεξαρτήτως σχηματισμού να τονίζει μονότονα σε διεθνές επίπεδο το ρόλο της χώρας ως διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι και η Τουρκία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι διαμετακομιστικοί κόμβοι φυσικού αερίου και κινδυνεύουν με διάλυση και εδαφικό ακρωτηριασμό.
Το γνωστό ενεργειακό αφήγημα χθες από τον πρωθυπουργό αναφερόταν:
- · Στους αγωγούς φυσικού αερίου TAP και IGB
- · Στο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης (σταθμός εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου)
- · Στο αγωγό φυσικού αερίου East Med, ένα αμφίβολο έργο από άποψη βιωσιμότητας εμπορικής αλλά και γεωπολιτικής περιπλοκότητας λόγω των διαφανειών της χώρας μας με την Τουρκία όσον αφορά την ΑΟΖ
----------------------------------------------------------------------------------------------
Το βασικό λάθος όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων από το 1974 μέχρι σήμερα είναι ότι δεν ασχολήθηκαν με την προώθηση παραγωγής και εξαγωγής καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και την παραγωγή ορυκτών πόρων και εξαγωγής τους – την πλήρη εκμετάλλευση των παραγόμενων ελληνικών ορυκτών πόρων με την πλήρη καθετοποίηση να γίνεται στην χώρα μας και να εξάγονται προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Η βασική φράση που δεν άκουσα χθες από τον κύριο Τσίπρα είναι ¨παραγωγή εντός Ελλάδας¨
------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
Τι έπρεπε να προτείνουμε στον Αμερικανό Πρόεδρο όσον αφορά την ενεργειακή/γεωπολιτική μας πολιτική
Αυτό που θα περίμενα από μια Ελληνική Κυβέρνηση/Κράτος που σέβεται τους πολίτες του και έχει σχέδιο να προτείνει στον Αμερικάνο Πρόεδρο είναι τα ακόλουθα:
- Να διασφαλίσει την στήριξη του όσον αφορά την επερχόμενη ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ και την οριοθέτησης της με Αίγυπτο και Κύπρο, προτάσσοντας ότι η Ελληνική ΑΟΖ τις επόμενες δεκαετίες μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια (είτε παράγοντας ελληνικούς υδρογονάνθρακες είτε λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη).
- Να ανακοινώσει ότι θα ξαναδώσει για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων τα 20 Οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη άμεσα, ζητώντας πριν όμως την πολιτική στήριξη του Προέδρου και της τεχνοκρατικής στήριξης της αντίστοιχης αμερικανικής υπηρεσίας (το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ). Η τεχνοκρατική στήριξη θα παρέχεται όχι μόνο σε επίπεδο καινούργιου διαχωρισμού των οικοπέδων σε μέγεθος και αριθμό αλλά και καλύτερη εναρμόνιση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου (είναι ήδη σε καλό επίπεδο) για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων με τα παγκόσμια πρότυπα. Η πολιτική στήριξη του προέδρου θα προεκτείνεται στην προσπάθεια της χώρα μας προσέλκυσης Αμερικάνικων εταιρειών φυσικού αερίου και πετρελαίου για τον παραπάνω διαγωνισμό.
- Την προώθηση σε περιφερειακό επίπεδο ασφαλείας (Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο) της γεωπολιτικής μας συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και ίσως την Ιορδανία με τις ευλογίες των ΗΠΑ.
- Πρόταση για άμεση αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στην Σούδα ώστε να γίνει η μόνιμη βάση τους έκτου Αμερικάνικου Στόλου, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα είναι μόνιμα στην περιοχή μας λόγω των τεράστιων πλέον κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσόγειου που θα παρουσιάσουμε παρακάτω. Όπου υπάρχουν ορυκτοί πόροι σε μεγάλες ποσότητες πάντα υπάρχει μεγάλη Αμερικανική Στρατιωτική παρουσία η οποία παρέχει την ασφάλεια (όπως στην Μέση Ανατολή) εξασφαλίζοντας ότι αυτοί οι πόροι πωλούνται σε δολάρια, κάτι το οποίο εξασφαλίζει ότι το Αμερικανικό δολάριο θα μείνει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για τις επόμενες δεκαετίες.
Αν συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω και με το ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι η ΕΕ και ειδικά η Ευρωζώνη στην συγκεκριμένη διοικητική μορφή (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εθνικά κοινοβούλια) δεν λειτουργεί και είπες έμμεσα στους Ευρωπαίους ¨άντε διαλύστε την Ευρωζώνη, ώστε να μείνει μόνο σαν παγκόσμιο και κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα τον δολάριο και δευτερευόντως η αγγλική λίρα. Επίσης η διάλυση του ευρώ θα εξασφαλίσει ότι όλο το εμπόριο της Ευρώπης αλλά και οι εξαγωγές υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Αφρικής θα πωλούνται σε δολάρια.
Πιθανές συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου που μπορεί να ανακαλυφθούν και έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο,
Πηγή: Παρουσίαση Spectrum, http://d8d673da5f0d55e3ea5a-6496b70fad7e6663b590babbc0242de1.r89.cf1.rackcdn.com/FP%2020.10.2015%20Neil%20Hodgson_Spectrum%20presentation.pdf
Για να σας δώσουμε να καταλάβετε τα νούμερα πιο συγκεκριμένα αρκεί να αναφέρουμε ότι το κοίτασμα Ζορ είναι 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (δηλαδή περίπου 850 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ενώ προβλέπεται ότι όλη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να περιέχει 250 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (δηλαδή περίπου 7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου.
Σε αντιστοιχία η ετήσια κατανάλωση της Ελλάδας σε φυσικό αέριο είναι περίπου 3 με 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τα συμπεράσματα δικά σας. Επίσης να αναφέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ελληνική ΑΟΖ και ειδικά μετά την ανακάλυψη του Κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο από την Ιταλική ENI.
Σε σύγκριση με την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η Ανατολική Μεσόγειος σε επίπεδο αποθεμάτων θα κατατάσσεται τις επόμενες δεκαετίες πολύ ψηλά αν παρατηρήσουμε την παρακάτω λίστα με τις χώρες ανάλογα με τα επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου. (βέβαια να επισημάνουμε ότι τα επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι σήμερα είναι 140-160 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και προβλέπεται να ανακαλυφθούν ακόμη μέσω γεωτρήσεων μέχρι 250 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια).
Λίστα χωρών ανάλογα με τα επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου σε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, Πηγή:https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2253rank.html
Αν προσθέσουμε λοιπόν τα επιβεβαιωμένα και αναμενόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ χωρίς να υπολογίζεται ο Λίβανος και μελλοντικά και η χώρα μας) έχουμε 150 + 250= 400 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή 11,2 περίπου τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, είναι σχεδόν στην πέμπτη θέση του σχετικού πίνακα χωρών ανάλογα με τα επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου σε δισεκατομμύρια.
Σε αυτό το σημείο θα τονίσουμε ότι η σύντομη ανάλυση μας δεν παίρνει υπόψη τα πιθανά κοιτάσματα υδριτών μεθανίου στην περιοχή μας (Νοτιοανατολική Μεσόγειο), η εξορυκτική διαδικασία των οποίων αναμένεται να είναι εμπορικά διαθέσιμη μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όπως έχω αναφέρει σε παλιότερο μου άρθρο “Μια προσωπική πρόβλεψη για το μέλλον: Το 2020 μπορεί να μας ανακοινώσουν ότι η Ελλάδα κατέχει από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδριτών μεθανίου, ίσως το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο είναι για τους υδρίτες μεθανίου και όχι για τα συμβατικά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.”
Όποτε κύριοι Έλληνες πολιτικοί αυτό που θέλουμε να ακούσουμε αλλά και να προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από εσάς είναι η παραγωγή και εξαγωγή ελληνικών ορυκτών πόρων. Ελπίζουμε μέχρι την επόμενη επίσκεψη κάποιου Αμερικανού Προέδρου που πιστέψτε με θα είναι πολύ σύντομα το πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις να του αναφέρει που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της παραγωγής και της εξαγωγής των ελληνικών ορυκτών πόρων.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Ο Αθανάσιος Πίτατζης (Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης με Μεταπτυχιακό στην Τεχνολογία Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου, Μέλος του Greek Energy Forum). Το Greek Energy Forum είναι σύνδεσμος Ελλήνων και Κυπρίων επαγγελματιών στο χώρο της ενέργειας. Οι απόψεις που εκφράζονται είναι αποκλειστικά προσωπικές και δεν αντανακλούν τις απόψεις του συνόλου του Forum ή τις επιχειρήσεις που απασχολούν τους συγγραφείς.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.
Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου