PSI: H μεγάλη ληστεία στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων
Του Μπάμπη Καραγιαννόπουλου.
Ο λαός λοιπόν λέει ότι η ευκαιρία κάνει τον κλεφτή. Εδώ όμως στην πράξη η ευκαιρία αφού έκανε το κλέφτη, από καιρό βέβαια, του έδωσε και τον τρόπο να κουκουλώσει την κλεψιά…
Αν αμφιβάλλει κανείς για αυτό έχω να δώσω πλείστα όσα παραδείγματα. Με προεξάρχον αυτό της υπεξαίρεσης των αποθεματικών των ταμείων ασφάλισης. Βεβαίως η ιστορία αυτή αρχίζει τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν στα αρχικά τους βήματα τα ταμεία ασφάλισης υποστηρίζονταν από το κράτος με έναν αυστηρότατο νόμο που φυλάκιζε άμεσα τους παραβάτες που αρνούνταν να πληρώσουν εισφορές εργαζόμενων στα ταμεία. Έτσι οι εισφορές τών εργοδοτών και των εργαζόμενων βεβαίως ήταν αθρόες και σχετικά σταθερές, πράγμα που άρχισε να πληρεί τα ταμεία με άφθονο χρήμα κεφαλαιοποίησης το οποίο βεβαία τράβηξε την όρεξη της καπιταλιστικής πλεονεξίας…
Το μεγάλο κόλπο
Οι πολιτικοί λοιπόν των δυο κομμάτων που εναλλάσσονταν όπως και σήμερα στην εξουσία, κομμάτων της δεξιάς και του κέντρου, εφεύραν έναν τρόπο για να αφαιρούν από τα ταμεία αυτήν την κεφαλαιοποίηση. Έτσι με ένα νόμο καρμανιόλα, τον αναγκαστικό νόμο 1611/1950 υποχρέωσαν αναγκαστικά λέγω (διότι οι διοικήσεις τους αντιδρούσαν) τα ασφαλιστικά ταμεία με το 1ο άρθρο αυτού του νόμου να καταθέσουν όλα τα αποθεματικά τους κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Παράλληλά με το 4ο άρθρο του ίδιου νόμου έδιναν το δικαίωμα στην κάθε κυβέρνηση ανεξέλεγκτα να δίνει από αυτά τα κεφάλαια δάνεια σε ιδιώτες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, εργοστασιάρχες και λοιπούς παρατρεχάμενους, φυσικά των κυβερνητικών κομμάτων. Δάνεια χαμηλότοκα ή και άτοκα ακόμη, και βεβαίως πολλάκις θαλασσοδάνεια και δανεικά και αγύριστα. Αν λοιπόν λογαριάσει κανείς ότι η ισχύς αυτού του νόμου κράτησε 55 ολόκληρα χρόνια, τότε καταλαβαίνει και ο πλέον ανίδεος τι πάρτι έγινε με αυτά τα χρήματα…
Βεβαίως επειδή αυτά άρχισαν να λιγοστεύουν, παρά την συνεχή και αδιάκοπη πληρωμή των εισφορών των εργαζόμενων, νομοθέτησαν παράλληλα μια κρατική συμμετοχή στις συντάξεις. Έτσι που και οι συντάξεις να πληρώνονται χωρίς περικοπές αλλά κυρίως να μην υπάρχει αφορμή ελέγχου για το τι έγιναν αλλά και τι γίνονται τα σε συνεχή ροή καταβαλλόμενα κεφάλαια των αποθεματικών των ταμείων ασφάλισης. Πλήρωναν λοιπόν οι εργαζόμενοι εισφορές από πάνω (μέρος του λόγου) και αφαίμαζαν ταυτόχρονα (από κάτω) οι φωστήρες μας πολιτικοί δίνοντας αφειδώς δάνεια.
Εννοείται (δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς) πως εισέπρατταν την ανάλογη μίζα οι πολιτικοί μεσάζοντες βουλευτές. Όμως ταυτόχρονα ο ελληνικός λαός πλήρωνε μέσω της κρατικής συμμετοχής των συντάξεων, πλήρωνε λέγω και αυτό που ήταν να πληρώνεται από τον φυσικό προορισμό των αποθεματικών κεφαλαίων. Εξτρά βέβαια άλλα υποχρεωτικά αν και ήδη το πλήρωνε και μέσω των εισφορών στα ταμεία ασφάλισης. Αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργούσε τότε τέλεια ο Πίθος των Δαναΐδων, όπου από επάνω έριχναν και από κάτω είχε τρύπα και έφευγε ότι έπεφτε μέσα.
Επαναλαμβάνω για τους άπιστους Θωμάδες, ότι αυτό το πάρτι κράτησε 55 περίπου χρόνια, όσο και η ισχύς αυτού του νόμου. Ταυτόχρονα διάφορα άλλα σκάνδαλα τα οποία η πρόσφατη πολιτική ιστορία αναφέρει, όπως το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, απομείωσαν ακόμη περισσότερο τα αποθεματικά αυτά κεφάλαια, μέχρι που το περίφημο PSI ήρθε να τους δώσει την χαριστική βολή. Και αυτό διότι όπως είπαμε παραπάνω μια ευκαιρία έκανε τον κλέφτη, και μια ευκαιρία, αυτή της χρεοκοπίας του κράτους, έκανε και το κουκούλωμα της κλεψιάς.
Ο Ευ. Βενιζέλος για το PSI και τα ασφαλιστικά ταμεία
Τα ταμεία άρον-άρον υπό την κάλυψη των Ευρωπαίων ενοποιήθηκαν, και ενοποιούνται ακόμη, με κύριο ζητούμενο βέβαια, τι άλλο από το να μπουν οι λογαριασμοί τους στο μίξερ της ενοποίησης και να εξαφανιστούν οι αποδείξεις της μεγαλύτερης υπεξαίρεσης του αιώνα. Μια υπεξαίρεση που αναμφισβήτητα στέρησε τα ταμεία από ένα τεράστιο ποσόν, και έφτασε τους εργαζομένους και συνταξιούχους σήμερα στο στάδιο να επαιτούν τις πληρωμένες τους διπλά και τριπλά συντάξεις .
Όποιος έχει αντίρρηση στα όσα αναφέρω ας ζητήσει από τις κυβερνήσεις της τελευταίας 60ετίας λογαριασμό για το τι έγιναν τα αποθεματικά κεφάλαια και η έντοκη τους απόδοση 70 και πλέον ετών. Να το ζητήσει ακόμη και από τις πρόσφατες κυβερνήσεις, οι οποίες ειναι η φυσική συνέχεια των παλαιοτέρων, με νέες μεταμφιέσεις. Τι άραγε έγιναν οι κεφαλαιοποιήσεις όλων των ταμειων ασφάλισης;;; Είμαι σίγουρος ότι θα εισπράξει μια ένοχη σιωπή…
new-economy.gr
ΠΗΓΗ: https://new-economy.gr/2020/03/01/karagianopoulos-listeia-apothematika/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου