ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ: Η ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δ. Μπαλαφούτας, Αθ. Φρέντζος, Ι. Λασκαράτος Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών - Έδρα Ιστορίας της Ιατρικής
Σκοπός της έρευνας: Να εξεταστεί κατά πόσο ο κώδικας της Νυρεμβέργης βασίστηκε στην Ιπποκρατική ηθική και ειδικότερα στον όρκο του Ιπποκράτη.
Υλικά και μέθοδος: Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε η υπάρχουσα ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία, στοιχεία από τον παγκόσμιο ιστό, αποσπάσματα από τα πρακτικά της των Ιατρών Δίκης της Νυρεμβέργης καθώς και από το σκεπτικό της κατηγορούσας αρχής του διεθνούς δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου, βάσει του οποίου καταδικάσθηκαν οι 16 από τους 23 κατηγορουμένους.
Αποτελέσματα: Είναι φανερό ότι οι ιατροί - σύμβούλοι πολιτικής αγωγής οι οποίοι είχαν κεντρικό ρόλο στη σύνταξη του κώδικα (Leo Alexander, Werner Leibbrand και Andrew Ivy) προσπάθησαν να συγκεράσουν την επιστημονική πρόοδο και την υπαρκτή ανάγκη για πειραματισμό με τις βασικές αρχές της ιπποκρατικής Ιατρικής. Οι δικαστές συνειδητοποίησαν τη σημασία του ιπποκρατικού όρκου στη διαφύλαξη της υγείας του ασθενούς, αλλά συμπέραναν ότι δεν ήταν αρκετός για να τον προστατεύσει από την ανεξέλεγκτη ιατρική έρευνα. Έτσι απαιτήθηκε 83 η θέσπιση ενός κώδικα για την έρευνα που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα άρθρα του κώδικα δεν επικεντρώνονται στην άσκηση της ιατρικής, αλλά στους όρους της έρευνας. Οι συντάκτες όμως κατά η διάρκεια της δίκης στήριξαν τα επιχειρήματα τους στον ιπποκρατικό όρκο.
Συμπεράσματα: Η σχέση ανάμεσα στα ιπποκρατικά ιατρικά ήθη και στα ανθρώπινα δικαιώματα ολοκληρώνεται στον κώδικα της Νυρεμβέργης. Οι εγκληματίες ιατροί του τρίτου Ράιχ καταδικάστηκαν με βάση τον ιπποκρατικό όρκο. Ο κώδικας της Νυρεμβέργης αποτέλεσε ένα αναγκαίο συμπλήρωμα του τη δεδομένη χρονική στιγμή.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου