«Βόμβα» Τσακαλώτου: Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε για την προστασία της πρώτη κατοικίας
Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να φέρει σχέδιο νόμου στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων δεν έχουν υπαχθεί στο λεγόμενο νόμο Κατσέλη ή στο καθεστώς του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως στελέχη της -επειδή φοβούνται την αντίδραση της κοινής γνώμης- αφήνουν να διαρρεύσει.
«Δεν μπορούμε να φέρουμε νέο νόμο» ήταν η θέση των κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου στην έκτακτη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τετάρτη, όπου το ζήτημα της περαιτέρω προστασίας της πρώτης κατοικίας τέθηκε από τον Νίκο Φίλη και άλλα στελέχη.
Μπορεί οι κυβερνητικές διαρροές, αμέσως μετά τη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου, να έλεγαν ότι ο κ. Φίλης δεν πήρε απάντηση στην πρότασή του για νέο νόμο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, τα πράγματα όμως δεν είχαν γίνει έτσι. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να εξήγησε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου -έχοντας την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού- ότι αν η κυβέρνηση έβαζε τώρα στη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση θέμα νέου νόμου έναντι των πλειστηριασμών, αφενός δεν θα είχε πιθανότητες αυτό να γίνει δεκτό από την τρόικα, αφετέρου θα ξόδευε πολύτιμο χρόνο, ρισκάροντας τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, ως εκ τούτου, τη χρονική μετάθεση των επόμενων σταθμών, θέτοντας σε κίνδυνο όλο το κυβερνητικό αφήγημα για την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Στη συζήτηση που έγινε, η ηγεσία της κυβέρνησης έθεσε και το επιχείρημα ότι το ενδεχόμενο «πάγωμα» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τώρα, λόγω της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία επί νέου νομοθετικού πλαισίου με τους θεσμούς,
θα έθετε σε μεγάλους κινδύνους τις τράπεζες που προετοιμάζονται για τα κρίσιμα stress tests, καθώς οι θεσμοί παρακολουθούν από πολύ μικρή απόσταση τις εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και βάζουν πολύ ψηλά στην ατζέντα των ελέγχων αυτό το ζήτημα.
Κατόπιν όλων αυτών, ελήφθη η απόφαση να υπάρξει επικοινωνιακή εκστρατεία για τους όρους και τα κριτήρια του λεγόμενου νόμου Κατσέλη, αλλά και για τους όρους και τα κριτήρια για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, χωρίς καμία αναφορά σε νέο νόμο.
Η απόφαση αυτή ελήφθη όχι με την ελπίδα να τρέξει ο κόσμος να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη ή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό τώρα, αλλά για να φανεί στην κοινή γνώμη πως η κυβέρνηση μεριμνά και δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια έναντι των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
Κριτική και πολλά ερωτήματα υπήρξαν και για την περίφημη -όσο και σκοπίμως αόριστη και γενικόλογη- δέσμευση περί «προστασίας της λαϊκής κατοικίας», καθώς είναι γνωστό ότι από 1/1/2018 οι πλειστηριασμοί θα απελευθερωθούν και δεν θα υπάρχει κανένα πλέγμα προστασίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που δεν έχουν μπει στο νόμο Κατσέλη ή τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν υπαχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Δεν είναι τυχαίο που και οι τρεις υπουργοί που μίλησαν μετά την έκτακτη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου, που είχε προκαλέσει ο πρωθυπουργός, ο κ. Τζανακόπουλος, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Κοντονής,
έκαναν αναφορά στην προστασία της «λαϊκής κατοικίας» μόνο μέσω των ασφαλιστικών δικλίδων του νόμου Κατσέλη, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα η αντιπροεδρία της κυβέρνησης έβγαλε ανακοίνωση με ερωταπαντήσεις, προσπαθώντας να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι ο νόμος Κατσέλη προστατεύει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα από τους πλειστηριασμούς. Αφενός τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να πείσουν τώρα, όταν δεν έχουν πείσει εδώ και τόσον καιρό, αφού οι υπαχθέντες στο ισχύον προστατευτικό πλαίσιο είναι μειοψηφία σε σύγκριση με τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, αφετέρου, ο λεγόμενος νόμος Κατσέλη λήγει στις 31-12-2018. Σε μόλις ένα χρόνο, δηλαδή…
Μετά την ανθρώπινη τραγωδία της Μάνδρας, όπου η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός εμφανίστηκαν ως ανίκανοι να στηρίξουν τον απλό πολίτη σε έκτακτη κατάσταση, η κυβέρνηση τρέμει μήπως εξελιχθεί η υπόθεση των πλειστηριασμών σε τσουνάμι αντιδράσεων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για το διάστημα μετά την 1/1/2018, οπότε λήγει η άτυπη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών να μην εκπλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες αντικειμενικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, όσων δεν είναι στο νόμο Κατσέλη ή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα και για την κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ένας από τους λόγους της στήριξης που απολαμβάνει ο κ. Τσίπρας από τους δανειστές -πλην της αποδοχής των μέτρων που προτείνουν τα στελέχη των θεσμών χωρίς την ύπαρξη
κοινωνικών αντιδράσεων- είναι η εσωκομματική ακινησία του κυβερνώντος κόμματος, που για το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες διασφαλίζει σε ένα βαθμό την υλοποίηση του προγράμματος χωρίς αναταράξεις.
Η κυβερνητική ηγεσία συνεχίζει να εκτιμά ότι ουδείς από το εσωτερικό της Κ.Ο. ή από τα εσωκομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να αμφισβητήσει ουσιαστικά την κυβέρνηση και να διακινδυνεύσει την εκ των έσω πτώση της.
Από την άλλη πλευρά, δεν άκουσαν θετικά την προειδοποίηση Σκουρλέτη ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα όριά της στους θεσμούς στο θέμα των πλειστηριασμών, θεωρώντας ότι ακόμα και αν ο υπουργός Εσωτερικών δεν είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της συζήτησης. Επιπλέον, παρακολουθούν τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, γνωρίζοντας ότι έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους «53+», οι οποίοι είναι γνωστό ότι ετοιμάζουν κείμενο συνολικής διαφοροποίησης από την κυβερνητική ηγεσία εν όψει της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα, αν το αποφασίσει ο κ. Τσίπρας που την έχει αναβάλει από τον Σεπτέμβριο ήδη δύο φορές.
Ομολογία Μάρδα
Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, ένα βίντεο από την εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού της Κεντρικής Μακεδονίας Atlas TV έκανε το γύρο του Διαδικτύου. Μετέχοντας σε εκπομπή του σταθμού, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας
παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν δύναται να νομοθετήσει για τους πλειστηριασμούς, λόγω αντίδρασης των θεσμών. «Από τη μια πλευρά έχουμε το “δεν πρέπει”, αλλά από την άλλη έχουμε και το “δεν μπορούμε”, όπως δεν μπορούσε κανείς προηγουμένως», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «ούτε και οι τράπεζες μπορούν να κάνουν κάτι».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακή
Να θυμισουμε τι λεγαμε σε βιντεο πριν μερικες μερες ;
Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;
Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
Διαδώστε!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου