REUTERS, A.P.
Η καγκελάριος Μέρκελ στα εγκαίνια της ανανεωμένης κρατικής όπερας του Βερολίνου.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εκτιμήσεις περί επικείμενης ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας από τον 38χρονο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ μετέφερε χθες η ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel, βασιζόμενη σε πηγές του φιλελεύθερου κόμματος.
Ο 38χρονος Λίντνερ, που δεν έχει υπάρξει υπουργός, θεωρείται πιθανό να διαδεχθεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τιμόνι του γερμανικού υπουργείου και στη θέση του ντε φάκτο ισχυρότερου άνδρα της Ευρωζώνης.
Στο εσωτερικό της Γερμανίας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έδινε ώθηση στην υπόσχεση των Φιλελευθέρων για φοροαπαλλαγές ύψους 30 δισ. ευρώ ετησίως, σε αντιδιαστολή με τις εκτιμήσεις του απερχόμενου υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ ετησίως. Ως προς την Ευρωζώνη, ο Λίντνερ πρεσβεύει τη σταδιακή συρρίκνωση του μηχανισμού διάσωσης ESM και την απόρριψη κάθε είδους αμοιβαιοποίησης χρεών.
Αντιθέτως, οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ έχουν διατυπώσει προτάσεις για ενίσχυση του ESM και μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ώστε να είναι σε θέση να επέμβει ακόμη και σε περίπτωση που οι αγορές απειλήσουν οικονομίες μεγαλύτερες από την ελληνική. Οι προτάσεις συνδέονται άρρηκτα με την ανάληψη μεγαλύτερου ελέγχου επί των οικονομιών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης. Επίσης, αρχίζουν σε χριστιανοδημοκρατικούς κύκλους να διατυπώνονται προτάσεις περιορισμένης και στοχευμένης αμοιβαιοποίησης χρεών αλλά και επίσης στοχευμένων παρεκκλίσεων από τους αυστηρούς περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας. Οι παρεκκλίσεις κατά βάσιν εστιάζονται στον τομέα των αμυντικών δαπανών, καθώς Βερολίνο και Παρίσι σχεδιάζουν εξαίρεση των δαπανών αυτών από τα όρια ελλειμμάτων και χρέους που επιβάλλει η συμμετοχή στην Ευρωζώνη.
Ως προς τη χριστιανοδημοκρατική άποψη περί αμοιβαιοποίησης, ενδεικτικό ήταν χθεσινό άρθρο του επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής και υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος Νόρμπερτ Ρέντγκεν στην εφημερίδα FAZ. Ο Ρέντγκεν υποστήριξε ότι στο εσωτερικό της Γερμανίας δεν θα υπήρχαν μεγάλες αντιρρήσεις αν η Γαλλία και η Γερμανία προχωρούσαν «σε έκδοση κοινού ομολόγου για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς, όπως για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής καινοτομίας».
Ο Ρέντγκεν κάλεσε παράλληλα το κόμμα του να μην εκλάβει την απώλεια ψήφων προς την AfD ως επιχείρημα για να αντιγράψει το ακροδεξιό μόρφωμα. Χθες, ο βουλευτής της AfD Μάριο Μίρουχ έγινε ο δεύτερος που την εγκαταλείπει, προκειμένου να μετάσχει στις διεργασίες για σχηματισμό πιο μετριοπαθούς κομματικού φορέα υπό τη Φράουκε Πέτρι, που επίσης έχει αποχωρήσει.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;
Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
Διαδώστε!!!!
Σκέψου........δέν είναι παράνομο ακόμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου