Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Δημοσκόπηση: Έντονη η δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών λαών για το υψηλό ποσοστό αλλοδαπών στις χώρες τους


Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Σχεδόν οι μισοί εξ όσων ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε σε διεθνές επίπεδο το γερμανικό Ινστιτούτο Ipsos του Αμβούργου απάντησαν ότι υπάρχουν στη χώρα τους πολλοί μετανάστες. Ιδιαίτερα αρνητικοί ήταν οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και οι Γερμανοί.
Tα ποσοστά πάντως διαφοροποιούνται πολύ από χώρα σε χώρα. Η έρευνα διεξήχθη σε 22 χώρες στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, καθώς η χώρα είναι χρήσιμη ως αποθήκη αλλοδαπών και ανάλογου τύπου δημοσκοπήσεις δεν βοηθούν.
Παγκοσμίως το ποσοστό όσων θεωρούν ότι υπάρχουν πολλοί μετανάστες στη χώρα τους ανέρχεται στο 49%. Στην Ιταλία το ποσοστό ανέρχεται στο 65%, στο Βέλγιο είναι 60%, στη Γαλλία 57% και στη Γερμανία 50%. Στην Ιαπωνία το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι μετανάστες είναι πολλοί ανέρχεται σε μόλις 12%, προφανώς επειδή παραδοσιακά μετανάστες δεν κατευθύνονται προς τη χώρα αυτή.
Το 46% παραδέχεται ότι οι μετανάστες / πρόσφυγες προκαλούν αλλαγές στη χώρα τους οι οποίες δεν τους αρέσουν. Τις μικρότερες επιφυλάξεις για τις ενδεχόμενες αλλαγές που προκαλούν οι μετανάστες έχουν οι Βραζιλιάνοι. Το ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 23%.
Δυσαρέσκεια για τις συνέπειες της εισροής μεταναστών / προσφύγων εξέφρασε το 44% των ερωτηθέντων Γερμανών, το 63% των Ιταλών και το 74% των Τούρκων. Μόνο το 18% των Γερμανών απάντησαν ότι βλέπουν θετικές επιπτώσεις από την εισροή τους, ενώ στη Γαλλία και το Βέλγιο το ποσοστό ήταν ακόμα μικρότερο, μόλις 11%. Στη Σαουδική Αραβία, αντίθετα, το ποσοστό ανέρχεται σε 48% και στην Ινδία 45%.
Σχεδόν το 60% του συνόλου των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του ότι μεταξύ των προσφύγων που μπαίνουν στη χώρα τους μπορεί να κρύβονται τρομοκράτες. Στην Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 71%, αν και η έρευνα διεξήχθη πριν από τις επιθέσεις σε βαυαρικές πόλεις. Τον μεγαλύτερο φόβο εκφράζουν οι Τούρκοι (83%), οι Ρώσοι (77%) και οι Ούγγροι (72%). Αντίθετα, μόνο το 16% των Ισπανών συμμερίζεται τέτοιους φόβους.
Συνολικά το 40% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί το κλείσιμο των συνόρων τους. Στη Γερμανία υπέρ του κλεισίματος τάσσεται το 44%, και το 45% τάσσεται κατά. Υπέρ τάσσεται επίσης το 64% των ερωτηθέντων στην Τουρκία, το 55% στην Ουγγαρία, το 60% στη Βρετανία και το 61% στην Ισπανία.
Ο ένας στους δύο Γερμανούς (51%) πιστεύει ότι οι περισσότεροι από όσους πηγαίνουν στη Γερμανία, είναι στην ουσία οικονομικοί μετανάστες. Αντίθετα στην Σουηδία και την Ισπανία ελάχιστοι συμμερίζονται την εκδοχή αυτή.
Λίγοι πιστεύουν πάντως στην επιτυχή ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία της χώρας τους. Την μεγαλύτερη απαισιοδοξία για το θέμα αυτό εκφράζουν οι Γάλλοι. Μόνο το 22% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το πιστεύουν. Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό των Τούρκων. Μόνο το 28% πιστεύει ότι μπορεί οι πρόσφυγες να ενσωματωθούν στην Τουρκία, ενώ πάνω από το 60% πιστεύει ότι δεν θα ενσωματωθούν. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 51% και μόνο το 38% πιστεύει ότι πρόσφυγες θα ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία. Οι πιο αισιόδοξοι είναι οι Ούγγροι (44%) και οι Ισπανοί (43%).
Κατά τον επικεφαλής της έρευνας, Ρόμπερτ Γκριμ, υπάρχει πόλωση στην Ευρώπη για το προσφυγικό και σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. "Αλληλεγγύη από τη μια πλευρά, φόβος για διαμάχες για την κατανομή τους και εισαγωγή τρομοκρατίας από την άλλη. Ο τρόπος αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο, δηλαδή η ετοιμότητα να γίνουν δεκτοί από την ΕΕ και η κοινωνική ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή κοινωνία θα προκαλέσουν διαρκείς πολιτικές συζητήσεις στο μέλλον. Aλλά και στις γερμανικές εκλογές του 2017 το προσφυγικό /μεταναστευτικό θα αποτελέσει θέμα αντιπαραθέσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου