Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Δεν έχουν ιερό και όσιο:Δίνουν την ΕΛΒΟ σε γερμανική εταιρία που εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τα Leopard Ο λόγος για τη γερμανική εταιρία Krauss-Maffei Wegmann


Δεν έχουν ιερό και όσιο. Την ώρα που οι κυβερνώντες διατυμπανίζουν ότι καταπολεμούν τη διαφθορά, την ώρα που ετοιμάζονται να στείλουν στον… τάκο (σ.σ. όρος που χρησιμοποιούν οι φαντάροι όταν στέλνουν κάποιον «σε
αναφορά») το παλιό “σαθρό” σύστημα με τις μίζες, δίνουν τη διαχείριση του 60-65% της ΕΛΒΟ σε γερμανική εταιρία, η οποία μάλιστα είναι «βουτηγμένη» έως το λαιμό στα σκάνδαλα και μάλιστα εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τα Leopard 2. Με απλά λόγια, από τη μία καταγγέλλουν όσους συνεργάστηκαν στα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά και από την άλλη συνεργάζονται με την εταιρία και ουσιαστικά τους ανθρώπους που δημιούργησαν τα σκάνδαλα με τις μίζες.
Ποια είναι η γερμανική εταιρία; Η Krauss-Maffei Wegmann… Το γεγονός ότι είναι γερμανική, το παρακάμπτουμε…
Χθες το σάιτ μας, newreport.gr, έδωσε το παρόν στη συνέντευξη Τύπου των απλήρωτων εργαζομένων, οι οποίοι κατήγγειλαν την παραχώρηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων. Η καταγγελία αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε το όνομα της εταιρίας, αλλά όταν από υπουργικά χείλη, σε συζήτηση με εκπροσώπους εργαζομένων της ΕΛΒΟ, βγαίνει η φράση «θα σας πείραζε δηλαδή η εταιρία να είναι η Krauss-Maffei Wegmann;», τότε εγείρονται πολλά ερωτήματα…
Ποια είναι η εν λόγω γερμανική εταιρία; Πριν δύο χρόνια, όπως διαβάζουμε στο σάιτ της γερμανικής DW, η γερμανική εταιρία Krauss-Maffei Wegmann διέψευσε εκ νέου τις κατηγορίες για διαφθορά στο σκάνδαλο των ελληνικών εξοπλισμών, δίνοντας εντολή για τη διενέργεια σχετικής ανεξάρτητης έρευνας.
Διαβάστε τι ακριβώς αναφέρει το δημοσίευμα…
Με ανάθεση της σχετικής έρευνας σε επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών απάντησε χθες η γερμανική εταιρεία εξοπλισμών Krauss-Maffei Wegmann (KMW) στις κατηγορίες περί διαφθοράς που προκύπτουν εναντίον της από τα πρωτόκολλα ανακρίσεων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η KMW φέρεται να δελέασε την Ελλάδα για την αγορά των τεθωρακισμένων Leopard 2 με αντάλλαγμα διαφιλονικούμενα αντισταθμιστικά οφέλη. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, οι νέες αμφιβόλου χαρακτήρα πρακτικές που έρχονται στο φως αφορούν στη συμφωνία πώλησης 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ. Ως αντάλλαγμα για την αγορά των αρμάτων της, το 2003, η KMW συμφώνησε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη χώρα, προσελκύοντας παράλληλα νέους επενδυτές. Ο όγκος ανταποδοτικών οφελών ή των επενδύσεων (σ.σ. δεν διευκρινίζεται από το ρεπορτάζ) φέρεται να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη SZ, η συμφωνία για τα επίμαχα ανταποδοτικά οφέλη «έκλεισε» εν μέρει με τη συνδρομή του έλληνα επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος εκπροσωπεί την KMW. Αυτό επιβεβαιώνεται από έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα του Μονάχου,η οποία εκτιμά ότι μέσω του Θωμά Λιακουνάκου ενδέχεται να διοχετεύθηκαν μίζες στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας φέρεται να δωροδόκησε με 600.000 ευρώ τον πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείο Άμυνας, Αντώνιο Κάντα, όπως κατέθεσε ο τελευταίος στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, κάτι που διαψεύδει, ωστόσο, ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Δεν προκύπτουν στοιχεία για οφέλη ελλήνων πολιτικών

Σύμφωνα με τη SZ, η συμφωνία για τα ύποπτα ανταποδοτικά οφέλη «έκλεισε» εν μέρει με τη συνδρομή του έλληνα επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου
Σύμφωνα με τη SZ, η συμφωνία για τα ύποπτα ανταποδοτικά οφέλη «έκλεισε» εν μέρει με τη συνδρομή του έλληνα επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου
Τα ανταποδοτικά οφέλη που φέρεται να υποσχέθηκε στην Ελλάδα η KMW για την αγορά των Leopard 2 συμπεριλάμβαναν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ, περισσότερες από 30 συνεργασίες σε πρότζεκτ με ελληνικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών επρόκειτο για την παραγωγή οπλικών συστημάτων, την έρευνα και την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής. Επίσης, η συμφωνία φέρεται να περιλάμβανε και τη διάθεση κεφαλαίων για τη βελτίωση των καταλυμάτων για τους έλληνες στρατιώτες. Η KMW υποσχέθηκε να δρομολογήσει αυτές τις συνεργασίες, που προέβλεπαν την ανάθεση έργων σε ελληνικές εταιρείες από εταιρείες του εξωτερικού .
Όπως διευκρινίζει το ρεπορτάζ, οι συμφωνίες αντισταθμιστικών οφελών διακρίνονται σε περισσότερες κατηγορίες: Η πρώτη αφορά σε καθαρές και νόμιμες διαδικασίες, όπως ήταν -σύμφωνα με την KMW- η περίπτωση των Leopard 2. Η δεύτερη κατηγορία αφορά καμουφλαρισμένες μίζες και πρότζεκτ που δίνουν την ευκαιρία σε πολιτικά πρόσωπα να ενισχύσουν το προφίλ τους, είτε συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της αγοράς εξοπλισμών είτε εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι από τη συμφωνία των Leopard 2 επωφελήθηκαν έλληνες πολιτικοί. Η ΚMW ισχυρίζεται ότι η πώληση των Leopard 2 έγινε μέσω «διαφανούς διαδικασίας ανάθεσης». Ωστόσο, στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας για την πώληση τεθωρακισμένων Leopard 1, τόσο η KMW όσο και το προηγούμενο επιχειρηματικό σχήμα με την επωνυμία Krauss-Maffei φέρονται να συνεργάστηκαν με μία εταιρεία στη Λιβερία, πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο επιχειρηματίας Λιακουνάκος.

Φουλ του σκανδάλου

Πέρσι, στις 10 Φεβρουαρίου, η Süddeutsche Zeitung επανήλθε στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την αγορά των αρμάτων μάχης Leopard 2 από την Ελλάδα.
Με τίτλο «Γράμμα από την Αθήνα», η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται στην προσπάθεια της ελληνικής δικαιοσύνης να ανακαλύψει, με τη βοήθεια γερμανών εισαγγελέων, αν και πόσα χρήματα κατέβαλε η κατασκευάστρια αρμάτων μάχης Krauss-Maffei Wegmann (KMW) στον σύμβουλό της στην Ελλάδα, Αντώνιο Κάντα.
Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές απέστειλαν προ ημερών αίτηση δικαστικής συνδρομής στους γερμανούς συναδέλφους του στο Μόναχο, όπου έχει την έδρα της η KMW. Σύμφωνα με τη SZ, «οι γερμανοί ερευνητές έχουν τώρα δύο δυνατότητες. Μπορούν να ανακρίνουν την KMW και πιθανούς μάρτυρες και να βασιστούν στις καταθέσεις τους. Ή να πραγματοποιήσουν έρευνες στην KMW και σε άλλα γραφεία και εταιρείες που ενεπλάκησαν στη συμφωνία δισεκατομμυρίων. Τις περισσότερες φορές οι ερευνητές επιλέγουν τη δεύτερη εκδοχή, ώστε να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες, να φτάσουν στη ρίζα της υπόθεσης». Όπως εκτιμά η SZ, η ΚΜW θα πρέπει να αναμένει προσεχώς την εμφάνιση των ερευνητικών αρχών. Κλείνοντας, το ρεπορτάζ επισημαίνει: «Πολλά παραμένουν ασαφή σε αυτήν την υπόθεση. Αν υπήρξε καν δωροδοκία και αν  ναι, τότε με ποιον τρόπο. Οι εισαγγελείς στην Αθήνα και το Μόναχο βρίσκονται μόλις στην αρχή. Μία διερεύνηση (στα γραφεία της KMW) θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύτιμες διαπιστώσεις, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια και παρά το γεγονός ότι η KMW είχε λάβει προ πολλού προειδοποιήσεις, μετά από παλαιότερες έρευνες την προηγούμενη δεκαετία».

Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν για τις μίζες της KMW στην Ελλάδα

Όπως γράφτηκε στα τέλη του 2014, μετά από αίτημα της Αθήνας, η εισαγγελία του Μονάχου έκανε έφοδο στα γραφεία της κατασκευάστριας των τανκς Leopard, KMW με αφορμή τις έρευνες των ελληνικών εισαγγελικών αρχών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της «Deutsche Welle», σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Süddeutsche Zeitung», η εισαγγελία του Μονάχου πραγματοποίησε τον Νοέμβριο του 2014 έρευνα στα γραφεία της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας «Krauss-Maffei-Wegmann» (KMW), στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.
Αφορμή οι υποψίες για την καταβολή προμηθειών σε Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι, την τελευταία δεκαετία γνωμοδότησαν υπέρ της αγοράς τεθωρακισμένων τύπου «Leopard 2» συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως μετέδωσαν εκείνη την περίοδο οι γερμανικές δημόσιες ραδιοφωνίες NDR, WDR και αναδημοσίευσε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η έρευνα της εισαγγελίας του Μονάχου έγινε μετά από παράκληση των εισαγγελικών αρχών στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στο μικροσκόπιο των ελληνικών εισαγγελικών αρχών βρίσκεται και η αγορά από την KMW των οβιδοβόλων PzH 2000 για σχεδόν 190 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο στην περίπτωση των Leopard όσο και στην περίπτωση των PzH 2000 αρμόδιοι για αμυντικές προμήθειες και υπάλληλοι του στρατού στην Ελλάδα «έλαβαν μίζες από μεσάζοντες».
Μέχρι σήμερα πάντως η γερμανική αμυντική βιομηχανία KMW απορρίπτει όλες τις σε βάρος της κατηγορίες.
Εκείνη την περίοδο, στην Αθήνα η οικονομική Αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρίας του στο Χαλάνδρι αλλά και στο σπίτι του, παρουσία της εισαγγελέως διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου.

«Τα χρήματα ανήκουν στο λαό»

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σταθμοί NDR, WDR και η Süddeutsche Zeitung έχουν επισημάνει ότι η εισαγγελία στην Αθήνα απηύθυνε κατηγορίες σε βάρος 13 πρώην συνεργατών των εταιριών Rheinmetall και Altas για συνέργεια σε διαφθορά.
Η Rheinmetall είχε πουλήσει στην Ελλάδα πριν από αρκετά χρόνια μέσω της θυγατρικής της Defence Electronics το αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα Asrad για 150 εκατομμύρια ευρώ. Η Altas ανήκε την εποχή της αγοράς στην βρετανική αμυντική βιομηχανία BAE.
Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα η εφημερίδα του Μονάχου παλαιότερα ήταν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές εκείνες που πληροφορούσαν τους συναδέλφους τους στην Αθήνα για περιπτώσεις χρηματισμού στην Ελλάδα και εκείνοι στη συνέχεια ήταν σε θέση να ακολουθήσουν τα ίχνη του χρήματος μέχρι τους παραλήπτες τους. Τα γερμανικά Μέσα σχολιάζουν ότι όμως στην Ελλάδα μια νέα γενιά έχει αναλάβει τα ινία στο χώρο της δικαιοσύνης αρνούμενη να παρακολουθεί αμέτοχη την διαφθορά που καταστρέφει το δημόσιο.
Στο ενεργητικό της έχει ήδη εντυπωσιακές επιτυχίες. Ένας από τους πλέον επιτυχημένους ανακριτές είναι ο Γαβριήλ Μάλλης, ο οποίος στις αρχές του χρόνου είχε φωνάξει σε έναν συμπατριώτη του και…διαμεσολαβητή: «Τα χρήματα ανήκουν στο λαό».

Στο στόχαστρο δύο πρώην βουλευτές του SPD

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάιο, η εισαγγελία του Μονάχου διεξάγει έρευνα σε βάρος δύο π. βουλευτών του Σοσιλαδημοκρατικού Κόμματος (SPD), οι οποίοι φέρεται να εισέπραξαν από την KMW περισσότερα από 5 εκατομ. ευρώ για την μεσολάβηση της πώλησης αρμάτων τύπου Leopard στην Ελλάδα. Οι πρώην βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, SPD, Ντάγκμαρ Λούουκ και Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ, οι οποίοι κατά το διάστημα 2000-05, εισέπραξαν από την εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων Kraus-Maffei Wegmann κρυφές πληρωμές ύψους άνω των 5 εκατομ. ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο της γερμανικής δικαιοσύνης.
Οι δύο πρώην βουλευτές φέρεται να εισέπραξαν τα χρήματα μέσω της αστικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών BfS, η οποία όμως, δεν εμφανίζεται σε κάποιο μητρώο εταιρειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung και τρίτων προγραμμάτων της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, WDR και NDR, οι Ντάγκμαρ Λούουκ και Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ θεωρούνται ύποπτοι για συνέργεια σε φοροδιαφυγή και στο πλαίσιο αυτό οι Αρχές έχουν προβεί σε μεγάλης έκτασης έρευνες που αγγίζουν και τους δύο πρώην βουλευτές αλλά και πέντε πρώην στελέχη της KMW.

Για τους γερμανούς η φοροδιαφυγή δεν έχει παραγραφεί

Όπως ανέφερε δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, του περασμένου Μαΐου, επικαλούμενο το «περιβάλλον της KMW», η εισαγγελία θεωρεί δεδομένο ότι ένα μέρος των χρημάτων που έλαβαν οι δύο γερμανοί πρώην βουλευτές «διατέθηκε για τη δωροδοκία πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα».
Η γερμανική εταιρεία πούλησε πριν από περίπου δέκα χρόνια στην Ελλάδα οβιδοβόλα τύπου PzH 2000 και αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά από δέκα χρόνια, το αδίκημα της διαφθοράς έχει πιθανότατα παραγραφεί, όχι όμως εκείνο της φοροδιαφυγής, εκτιμά η εισαγγελία του Μονάχου. Από το περιβάλλον της KMW διαρρέει ότι οι διωκτικές Αρχές είναι πεπεισμένες πως τα χρήματα που καταβλήθηκαν στους δύο πρώην βουλευτές κακώς καταγράφηκαν στις δαπάνες της εταιρείας. Και αυτό επειδή το ποσό συνδέεται με δωροδοκίες, οι οποίες δεν θεωρούνται δαπάνες που εκπίπτουν. Κατά συνέπεια, οι τότε μάνατζερ της ΚΜW που εμπλέκονται στην υπόθεση διέπραξαν φοροδιαφυγή ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Οι Λούουκ και Στάινερ συνέργησαν σε αυτό.

Προμήθεια ύψους 3% σε περίπτωση προώθησης του PzH 2000

Με αυτόν τον τρόπο, η εισαγγελία του Μονάχου προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση της πώλησης των οβιδοβόλων, για την οποία υποψιάζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες.
Υπενθυμίζεται ότι η Λούουκ ήταν επί χρόνια πρόεδρος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Bundestag και διατηρούσε άριστες σχέσεις με το αδελφό κόμμα ΠαΣοΚ στην Αθήνα.
Ο Στάινερ ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου. Μετά την αποχώρησή τους από την πολιτική οι δύο βουλευτές συνέστησαν συμβουλευτική εταιρεία, η οποία υπέγραψε προσοδοφόρα συμβόλαια συνεργασίας με την Kraus-Maffei Wegmann. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε για τους δύο σοσιαλδημοκράτες προμήθεια ύψους 3% σε περίπτωση επιτυχούς προώθησης των εν λόγω οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα. Η KMW, η Λούουκ, ο Στάινερ, οι δικηγόροι τους καθώς και η εισαγγελία του Μονάχου δεν θέλησαν να τοποθετηθούν στο θέμα των ερευνών.

Οι αποκαλύψεις Κάντα και οι «καλές σχέσεις»

Ο γερμανικός Τύπος είχε ασχοληθεί με το ζήτημα και το Δεκέμβριο του 2013. Στις αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα και τις σχετικές έρευνες της εισαγγελίας της Βρέμης αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στις 28.12.2013.
«Καλές σχέσεις» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο αναφερόταν στην απολογία του Αντωνίου Κάντα και την παρουσίαση του τρόπου που εισπράχτηκαν οι μίζες προς διάφορους έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων.
Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, οι αναφορές του Κάντα, οι οποίες διαψεύδονται από τις γερμανικές επιχειρήσεις, ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εισαγγελία της Βρέμης, η οποία εδώ και καιρό διεξάγει έρευνες σε βάρος των γερμανικών ομίλων Rheinmetall και Atlas.

Η εισαγγελία της Βρέμης γνωρίζει πώς διοχετεύθηκαν οι μίζες στην Αθήνα

«Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζεται ότι διοχετεύθηκαν σε έλληνες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου “Ποσειδών“. Επίσης υποστηρίζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες και για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall» γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία της Βρέμης «γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κάντας παραδέχεται ότι ένα μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, «μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas τον οποίο η εισαγγελία της Βρέμης θεωρεί κομιστή των χρημάτων». Πάντως η Rheinmetall ισχυρίζεται ότι δεν έχει ιδέα για άνομες πληρωμές και ότι δεν έχει δώσει οδηγίες για κάτι τέτοιο.
Το ρεπορτάζ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann(KMW), για την οποία ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από κάποιον έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας.
«Η Krauss-Maffei Wegmann δήλωσε επ` αυτού ότι δεν „λάδωσε“ ούτε επιφόρτισε κάποιον άλλον για να “λαδώσει“ τον Κάντα ή κάποιον άλλον». Και η γερμανική εταιρεία προσθέτει ότι «όλοι οι συνεργάτες και οι εταίροι της υποχρεούνται να συμπεριφέρονται απολύτως νόμιμα». Η Krauss-Maffei Wegmann αναφέρει ότι η συμφωνία για τα Leopard συνιστά αποτέλεσμα «διάφανης διαδικασίας ανάθεσης» στην οποία εκείνη επικράτησε.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Deutsche Welle η ανακίνηση του θέματος έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε γερμανικές εταιρείες, που εδώ και καιρό προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους το ίματζ των μιζών, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων οπλικών συστημάτων εξαιτίας της κρίσης.

Πιέσεις προς την Αθήνα να αγοράσει όπλα παρά την κρίση;

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, το εάν η ομολογία του Κάντα ευσταθεί ή όχι είναι κάτι που θα πρέπει να εξακριβώσουν όχι μόνο οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές, αλλά «ίσως και οι γερμανικές», καθώς «η δωροδοκία αξιωματούχων στο εξωτερικό είναι από το 1999 αξιόποινη πράξη στη Γερμανία».
Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρωστά ακόμη στην KMW μερικά εκατομμύρια.
Ο τομέας των εξοπλισμών χαρακτηρίζεται στο ρεπορτάζ ιδιαίτερα επιρρεπής στη διαφθορά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που εξάγουν οπλικά συστήματα. «Έτσι, υποστηρίζεται ότι εκπρόσωποι γερμανικών κυβερνήσεων έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου αυτή να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία. Κι αυτό μολονότι, η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό υπερχρεωμένη αλλά και καλά εξοπλισμένη, ενώ δεν είναι σε θέση να αγοράσει περισσότερα υποβρύχια, αεροσκάφη και άρματα μάχης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Άλλο ένα γερμανικό σκάνδαλο της αδιάφθορης Γερμανίας στις 25 Οκτωβρίου 2015

Σοκ έχει προκληθεί από την νέα αποκάλυψη που έγινε στις 25 Οκτωβρίου 2015, η οποία θέλει την Γερμανία να προμηθεύει με όπλα το Κατάρ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2 και τρία οβιδοβόλα, καθώς και πολεμοφόδια, απεστάλησαν πριν λίγες εβδομάδες από τη Γερμανία στο Κατάρ, στο πλαίσιο μεγάλης παραγγελίας που είχε κάνει η χώρα στην Kraus-Maffei Wegmann (KMW) το 2013.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση είχε παρθεί από την τότε κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων, υπό την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θεωρείται κάπως αμφιλεγόμενη αφού αρχή της γερμανικής πολιτικής όσον αφορά στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων είναι να μην εγκρίνονται παραγγελίες που απευθύνονται σε χώρες του κόλπου οι οποίες εμπλέκονται σε πολέμους ή εμφύλιες συρράξεις.
Αναλυτικότερα, η παραγγελία έγινε στην γερμανική αμυντική βιομηχανία Krauss-Maffei-Wegmann (KMW) και περιλαμβάνει συνολικά 62 τεθωρακισμένα Leopard 2, 24 οβιδοβόλα, 4 τεθωρακισμένα πυροβόλα, 1 τεθωρακισμένο όχημα, 4 ορεινά άρματα μάχης τύπου Wisent 2 μαζί με τα κατάλληλα πολεμοφόδια. Το ύψος του συμβολαίου αγοράς ανέρχεται σε περίπου 2 δις ευρώ. Η έγκριση έγινε με βάση το νόμο περί ελέγχου των εξαγωγών πολεμικού υλικού, αλλά το τελικό πράσινο φως δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών επί τη βάσει του νόμου περί εξαγωγών.
Στην πράξη ωστόσο, όταν υπάρχει η πρώτη έγκριση, η δεύτερη θεωρείται τυπική υπόθεση και έτσι έγινε και σε αυτήν την περίπτωση. Ωστόσο, όταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πληροφορήθηκε ότι είχε δοθεί η σχετική άδεια, χτύπησε συναγερμός. Σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου προς το γερμανικό κοινοβούλιο που έχει στη διάθεσή της η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται ότι ο νυν υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δεν θα είχε εγκρίνει την παραγγελία και ότι έδωσε εντολή να εξεταστεί με επείγουσες διαδικασίες το ενδεχόμενο ανάκλησης της έγκρισης. Το αποτέλεσμα είναι ότι τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η καγκελαρία, «δεν είναι διατεθειμένοι για νομικούς κυρίως λόγους που συνδέονται με την καταβολή αποζημίωσης ύψους περίπου 2 δις ευρώ» να ανακαλέσουν την άδεια από τη KMW, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο.
Πηγές: dw.com, newsbomb.gr, styx.gr, eviawelle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου