© Παρέχεται από: imerisia.gr 
Της Ελένης Πετροπούλου
Περισσότεροι από 3,76 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ 2,5 εκατομμύρια διαθέτουν περιορισμένη κάλυψη ή είναι ανασφάλιστοι, στην χώρα μας. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη, παρουσιάζοντας μάλιστα κατακόρυφη αύξηση στη μακροχρόνια ανεργία.
«Έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικών προσαρμογής, οι κοινωνικοί δείκτες που αποτυπώνουν τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα στην Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει βελτίωση. Αντίθετα σε ορισμένους τομείς έχουν επιδεινωθεί», τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, ο οποίος παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην Ελλάδα, ο κ. Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε πως η οικονομική κρίση στη χώρα έχει επιφέρει ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως είπε, 2,5 εκατ.πολίτες διαθέτουν περιορισμένη κάλυψη ή είναι ανασφάλιστοι, οι δε δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν υπέρμετρα μεγάλο φόρτο εργασίας.
Και ανέφερε ότι το 36% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. «Είναι γεγονός ότι μια ιδιαιτέρως αναπτυγμένη χώρα εντός της Ευρώπης, εν μέρει δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την απόλαυση από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των βασικών ελάχιστων επιπέδων οικονομικών, κοινωνικών και μορφωτικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο δεσμευτικό διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε.