Posted by olympiada στο Νοεμβρίου 10, 2015
Δισεκατομμύρια ευρώ το μαύρο χρήμα
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ…
Εισαγγελείς ψάχνουν τις 6.230 offshore
Δισεκατομμύρια ευρώ το μαύρο χρήμα – Τεράστια τα ποσά που χάνει από φόρους και πρόστιμα το Δημόσιο – Υπολογίζονται στα τέσσερα δισ. ευρώ! – Μόνο στο Κρανίδι (είναι απέναντι από την Ύδρα και τις Σπέτσες) έχουν έδρα 138 offshore, που κατέχουν επαύλεις και ανήκουν σε μεγαλονταβατζήδες και ολιγάρχες
Το νυστέρι της Δικαιοσύνης μπαίνει σε μια μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας, τις offshore εταιρείες, μέσω των οποίωνδιακινείται μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων και το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την τεράστια φοροδιαφυγή των γνωστών νταβατζήδων, μεγαλοεργολάβων και ολιγαρχών! Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς άνοιξαν τον φάκελο και ήδη έχει προχωρήσει η προκαταρτική εξέταση που έχουν διατάξει, την οποία διενεργεί η 29η πταισματοδίκης, κυρία Βασιλική Λουκοπούλου.
Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια οι φορολογικές αρχές κλείνουν τα μάτια στο πάρτι που γίνεται. Και δεν φταίνε οι κάτω. Οι κυβερνήσεις, διά των υπουργών Οικονομικών και των γενικών γραμματέων, έβαζαν πλάτη σε όλους τους επωνύμους της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου μας. Με διάφορες νομιμοφανείς δικαιολογίες -η πιο συνηθισμένη ήταν η μεταφορά της αρμοδιότητας για τις offshore από τη μια υπηρεσία στην άλλη-, μπλόκαραν εσκεμμένα τους ελέγχους που διέταζαν οι ΔΟΥ και το ΣΔΟΕ. Και αυτό επιβεβαιώνεται από επίσημα έγγραφα, τα οποία το «ΠΑΡΟΝ» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα, ενισχύοντας την έρευνα που έχουν ξεκινήσει οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, με αφορμή και τα αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα της εφημερίδας μας. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 το «ΠΑΡΟΝ» είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο «Μπλόκαραν τον έλεγχο σε 6.230 offshore – Με προφορική εντολή» (φύλλο 1.141) και έναν μήνα αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου 2014 (φύλλο 1.147), επανήλθαμε στο θέμα, μια και το προηγούμενο προσέκρουσε σε κλειστά αυτιά, με τίτλο «Καλύπτουν τα αφεντικά των 6.800 offshore».
Έναν χρόνο πριν είχε παρέμβει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος είχε ζητήσει από το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου) στοιχεία για το αν είχαν ελεγχθεί οι offshore εταιρείες και ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων. Συγκεκριμένα, σημείωνε ότι «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μάς απέστειλε πίνακα offshore εταιρειών οι οποίες ανήκουν στην αρμοδιότητά σας» και στη συνέχεια τόνιζε:
«Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω και δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων από τις Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και για βεβαίωση και είσπραξη των δημοσίων εσόδων, παρακαλούμε άμεσα να μας γνωρίσετε: 1) αν οι αναφερόμενες στις συνημμένες καταστάσεις εταιρείες έχουν υποβάλει από την ημερομηνία έναρξής τους μέχρι σήμερα όλες τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις δηλώσεις (ΦΕΝΠ, ΦΜΑΠ, ΕΦΑ, ΕΤΑΚ-ΦΑΠ κ.λπ., αρθ. 21 ν. 2459/1997, αρθ. 5 ν. 3634/2008, αρθ. 27 ν. 3842/2010, αρθ. 15 παρ. 1 ν. 3091/2002 & αρθ. 107 ν. 2238/94), 2) αν έχετε διενεργήσει σε βάρος τους φορολογικό έλεγχο (προσωρινό, τακτικό) για όλα τα ανέλεγκτα έτη και σε αρνητική περίπτωση να προβείτε στις εντός των αρμοδιοτήτων σας ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, 3) αν οφείλουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε θετική περίπτωση το ύψος αυτών και 4) αν στην αρμοδιότητά σας ανήκουν τυχόν άλλες offshore εταιρείες».
Φωνή βοώντος…
Απάντηση επί της ουσίας ο κ. Ρακιντζής δεν πήρε επί 18 μήνες, οπότε επανήλθε στις 9 Μαρτίου 2015 με το υπ’ αριθ. πρωτ. Φ. 1253/12/53Ρ5 έγγραφό του προς το ΚΕΦΟΜΕΠ, στο οποίο υπογραμμίζει: «Παρακαλούμε άμεσα να μας γνωρίσετε αν ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι που διενεργήσατε σε βάρος των offshore εταιρειών που περιγράφονται σε αυτό (επωνυμία, αριθμός εντολής) και, σε θετική περίπτωση, τα αποτελέσματα αυτών. Άλλως, τις ενέργειές σας για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».
Μη μας ενοχλείτε…
Και εκεί που ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης περίμενε να μάθει τα αποτελέσματα των ελέγχων, ο προϊστάμενος του ΚΕΦΟΜΕΠ κ. Δημήτριος Μασίνας, ύστερα από 79 ημέρες, στις 27/5/2015, με το υπ’ αριθ. Πρωτ. ΕΜΠ 222 ΕΞ 2015 έγγραφό του είπε στον κ. Ρακιντζή, σε απλά ελληνικά, μη μας ενοχλείτε:
Στο ηλεκτρονικό αρχείο ELENXIS της Υπηρεσίας μας δεν έχουν στοχευθεί από τη Διοίκηση οι ως άνω υποθέσεις και επομένως δεν είναι υποθέσεις ελεγχόμενες από το ΚΕΦΟΜΕΠ». Και κατέληγε: «Σας ενημερώνουμε ότι οι ανωτέρω offshore εταιρείες δεν ανήκουν στη φορολογική αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας».
Τον διαψεύδει ο υφιστάμενός του
Φαίνεται, όμως, ότι δεν είχαν την ίδια άποψη με τον προϊστάμενό τους οι διευθυντές των Εφοριών (ΔΟΥ). Ο γενικός επιθεωρητής είχε αποστείλει επιστολές ανάλογες με αυτήν που είχε στείλει στον προϊστάμενο του ΚΕΦΟΜΕΠ σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας και από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι η αλήθεια είναι άλλη από αυτήν που ισχυρίζεται στην απάντησή του προς τον κ. Ρακιντζή ο προϊστάμενος του ΚΕΦΟΜΕΠ. Ο διευθυντής της ΔΟΥ Αγρινίου κ. Βασίλης Τσώτας σε έγγραφό του προς τον γενικό επιθεωρητή επισημαίνει τα εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4141/2013 αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο των αλλοδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων για τις οποίες δεν προκύπτει το φυσικό πρόσωπο, ή των ημεδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων στις οποίες συμμετέχει αλλοδαπή εταιρεία χωρίς να εμφανίζεται το φυσικό πρόσωπο, είναι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)».
Είναι πολλά τα λεφτά…
Τίποτε δεν γίνεται τυχαία… Ποιος, άραγε, ήταν ο λόγος που ο τότε γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης (βουλευτής του Ποταμιού σήμερα) έδωσε ξαφνικά προφορική εντολή στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών να μεταφερθούν από τις ΔΟΥ στο ΚΕΦΟΜΕΠ όλες οι υποθέσεις που αφορούν offshore εταιρείες, ακόμη και αυτές στις οποίες είχε ξεκινήσει έλεγχος, επειδή δήθεν το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα; Και οι ΔΟΥ να δώσουν προτεραιότητα στον έλεγχο των εμβασμάτων και των μεγάλων λογαριασμών…
Και αυτό συνέβη τη στιγμή που η τσιμπίδα των ελέγχων είχε φθάσει σε κάποιους μεγαλόσχημους (νταβατζήδες κ.λπ.), όπως στη ΔΟΥ Κρανιδίου, με τις 138 (!) offshore εταιρείες που έχουν έδρα εκεί να διαθέτουν από βίλες και επαύλεις μέχρι ιδιόκτητο λιμάνι. Και τα πρόστιμα θα ήταν πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά μέχρι τώρα τα έχουν γλιτώσει…
Για τα χρήματα που θα μπορούσε να είχε εισπράξει το Δημόσιο από τους ιδιοκτήτες των 138 offshore του Κρανιδίου αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις που είχε κάνει το 2014 σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο τότε προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ Θόδωρος Φλωράτος. Είχε πει ότι μόνο σε 15 εταιρείες, μετά πολλών… βασάνων, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και σε αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα από 500.000 μέχρι 10.000.000 ευρώ!
27.000.000 ευρώ μόνο από 40 offshore
Και δεν πρόκειται για λόγια του αέρα. Μόνο η ΔΟΥ Πειραιά από τον έλεγχο 40 offshore εταιρειών εισέπραξε 27.000.000 ευρώ!
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, σε καθεμία από τις 40 εταιρείες επιβλήθηκε πρόστιμο 675.000 ευρώ. Και αν πολλαπλασιάσεις το πρόστιμο με τον αριθμό των offshore (6.230), βγαίνει ένα ποσό 4.205.250.000 ευρώ.
Απέφυγε τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών
Δύο φορές το 2014 ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το όργιο της φοροδιαφυγής μέσω των offshore εταιρειών. Και ενώ είχε προγραμματισθεί η συζήτηση της ερώτησης, ματαιώθηκε και τις δύο φορές.
Η πρώτη ήταν τον Ιούλιο του 2014, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης απέφυγε να πάει στη Βουλή με τη δικαιολογία: «Ο υπουργός είναι απασχολημένος»!
Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Τσούκαλης επισήμαινε ότι από τις 6.280 offshore είχαν ελεγχθεί μόνο 32 και είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ περίπου και καλούσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει: «Πόσες είναι οι καταγεγραμμένες εξωχώριες εταιρείες που διατηρούν ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη στην Ελλάδα, πόσες από αυτές έχουν ελεγχθεί, τι ποσά έχουν καταλογιστεί και πόσα έχει εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο;».
Και πάλι, όμως, φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Απάντηση δεν έχει πάρει ο κ. Ν. Τσούκαλης μέχρι και σήμερα.
«ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
«ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου