Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Η Ευρώπη θα νομιμοποιήσει τη δέσμευση των τρεχούμενων λογαριασμών. L’Europe va légaliser le blocage des comptes courants





Η Ευρώπη θα νομιμοποιήσει τη δέσμευση των τρεχούμενων λογαριασμών. 

(Ζητούμε συγνώμη γιά τυχών λάθη στήν μετάφραση. Η μετάφραση έγινε  από τήν Google. Όσοι γνωρίζουν Γαλλικά καί μπορούν καί θέλουν, άς κάνουν τήν σωστή μετάφραση καί νά τήν στείλουν στόν διαχειριστή τού blog στό e-mail argyrios2@hotmail.com, ή άς τό γράψουν κάτω - κάτω στά σχόλια. Θά βοηθήσει πάρα πολύ τούς αναγνώστες τού blog. Ευχαριστούμε.)



Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στην ιδέα της νομοθεσίας για την πρόληψη Bank Run σε περίπτωση που μια τράπεζα θα είναι σε οικονομικές δυσκολίες, όπως ότι θα χάσουν την εμπιστοσύνη των πελατών της.
Μόνο μικρό πρόβλημα; Είναι σχεδόν το σύνολο του τραπεζικού συστήματος είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όλες οι τράπεζες εκτίθενται σε διάφορους βαθμούς τοξικών δανείων, πολλά από τα οποία αποτελείται από εντελώς επισφαλείς απαιτήσεις. Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007 και το μαζικές επενδύσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διάσωση των τραπεζών (με τα χρήματά σας), υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια έχουν επενδυθεί ... μάταια. Εδώ είμαστε δέκα χρόνια αργότερα και τίποτα δεν έχει αλλάξει κάτω από τον ήλιο. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, και συστημικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Εν τω μεταξύ, σε όλες σχεδόν τις σερίνη μέσα ενημέρωσης είναι ότι «όλα βαίνουν καλώς, η κυρία La Marquise ...». Και αν πω σχεδόν όλοι, αυτό είναι επειδή είναι Reuters που έθεσε αυτό το αστείο λαγού, σε ένα άρθρο της 28ης Ιουλίου τίτλο ΗΠΑ διερευνηθούν λογαριασμό παγώνει για να αποτρέψει την πρόληψη τρέχει σε αφερέγγυες τράπεζες (οι προβλέπεται το ενδεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πάγωμα των λογαριασμών για να αποφευχθεί η βιασύνη σε προβληματικές τράπεζες).
Αρχές Ιουνίου Santander εξαγοραστούν για ένα συμβολικό ευρώ 3ο ιδιωτική τράπεζα (100 δις σε δάνεια), Banco Popular, μετά από αυτό που μπορεί να ονομαστεί μόνο μια τράπεζα τρέχει (έως και δύο δισεκατομμύρια μέσα σε μια μέρα). Μήπως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με τίτλους όπως αυτό: Santander σώζει Banco Popular πτώχευση (Figaro). Η τράπεζα είναι καλά και πραγματικά πάνω, τελείωσε, πλυθεί. Μετά μπορείτε να καλέσετε ό, τι θέλετε. Μέτοχοι με τα εσώρουχα? μερικοί από τους πιστωτές, οι οποίοι είχαν διαπραγματεύονται υψηλότερα επιτόκια (πάνω από 8%) έναντι της δυνατότητας μην επιστρέφονται σε περίπτωση προβλημάτων, έχασε τα πάντα.
Για μια πιο αντικειμενική άποψη για το τι πραγματικά συνέβη, δεν μπορώ να συμβουλεύει μόνο ανάγνωση εφημερίδων εκτός της ΕΕ, όπως αυτό το άρθρο στους New York Times. Θα σημειωθεί εν παρόδω ότι μιλάει καλά της «κατάρρευσης» για να καταρρεύσει και όχι ένα είδος υπέροχο συγκέντρωσης των δύο ευρωπαϊκών εμβληματικών πρωτοβουλιών.
Ο μηχανισμός των οποίων μιλώ εδώ θαπρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με το ήδη υφιστάμενο μηχανισμό που εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100 000 € (και θα εγγυάται, κατά συνέπεια, δεν θα δείτε τίποτα που υπερβαίνει το ποσό αυτό) .
Πρόκειται για ένα έργο, που συζητείται από τις αρχές του έτους, με στόχο τη δημιουργία ενός τρεχούμενου λογαριασμού του μηχανισμού από το πρώτο ευρώ ασφάλισης για χρονικό διάστημα 5 εργάσιμων ημερών δύναται να παραταθεί σε 20 ημέρες, περίπου, σχεδόν ένα μήνα. Και πώς θα το κάνεις να ζήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου; Καλά θα ζητήσουμε ελεημοσύνη απλόχερα στην τράπεζα που θα σας δώσω μερικά ευρώ ανά ημέρα από τη δική σας κεφάλαια. Δεν είναι η ζωή μεγάλη; Θα είναι λίγο διακοπών, όπως στην Κύπρος, χωρίς να χρειάζεται να σας χωρίσει ένα αεροπορικό εισιτήριο.
Και όπως είχε σημειωθεί Olivier Delamarche, αν ισχύει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για διάστημα 20 εργάσιμων ημερών και τίποτα δεν αλλάζει αλλιώς θα ωθήσει μόνο το τρέξιμο για τα wickets 20 ημερών. Και για να βρουν εκεί αυτό; Ο κίνδυνος είναι να μην παραβλέψουμε ένα κούρεμα διαδεδομένη, όπως είχε συμβεί στην Κύπρος, και θα έχουμε τα μάτια μας να κλαίνε.
Αυτό που προκύπτει είναι μια πραγματική ληστεία τράπεζας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ναι, αν πρέπει να πιστέψουμε αυτό που ακούμε στα μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν χρειάζεται αυτό το είδος των ασεβών νόμου, έτσι δεν είναι; Και αν ένας τέτοιος νόμος είναι μια αναγκαιότητα, τότε είναι ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πράγματι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ότι παίρνουμε για ραδιοερασιτέχνες.
Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι μάλλον αφελώς ότι τραπεζικούς λογαριασμούς σας ανήκει σε σας, επιτρέψτε μου να σας εξάγω της απάτης. Από τη στιγμή που καταβάλλεται στο λογαριασμό σας, τα χρήματά σας μετατρέπεται χρέος προς τις υποχρεώσεις της τράπεζας. Είστε πραγματικά «ιδιοκτήτης» των χρημάτων, αλλά ανοίγει ένα αίτημα για το ίδιο ποσό, καθώς και κάθε ενδιαφέρον όταν επιλέγετε να το ανακτήσει. Αυτή είναι η διάκριση, για παράδειγμα, η κατάθεση του ίδιου ποσού σε μετρητά σε ένα θησαυροφυλάκιο της ίδιας τράπεζας. Σε αυτή την περίπτωση, θα παραμείνει ο ιδιοκτήτης του περιεχομένου που δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της τράπεζας.
Και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη λεπτή διαφορά που υπάρχει μεταξύ των «πάρετε κάποια χρήματα» και «έχει δικαίωμα». Στην πρώτη περίπτωση δεν έχετε τίποτα να χάσετε, το δεύτερο που εξαρτώνται από την οικονομική υγεία της καλής τράπεζας. Ω ναι, ξέχασα, υπάρχει η περίφημη εγγύηση για τις τραπεζικές καταθέσεις, αποθηκεύεται ... Ναι, εκτός αν πρόκειται για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα καταρρέει, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις τα κεφάλαια εγγύησης θα ήταν απολύτως επαρκής για να αντισταθμίσει όλους.
Λοιπόν πρώτα απ 'όλα να σταματήσει βάζοντας όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι (διάτρητο). Διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις σας, επενδύοντας σε ακίνητα (κατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα), αν έχετε τα μέσα. Μην αφήνετε το λογαριασμό σας που πρέπει πάντα να είναι εκεί για να τιμήσει τράπεζα χρεώσεις σας συν ένα μικρό περιθώριο για τις τρέχουσες δαπάνες. Επενδύστε μερικά από τα περιουσιακά σας χρέους σε μη ευρωπαϊκό νόμισμα και της στερλίνας, για παράδειγμα. Επιλέγουν τις τράπεζες που δεν έχουν σημαντική έκθεση σε τοξικά δάνεια, και αν είναι δυνατόν να έχουν σαφώς διαχωρισμένα επενδυτικής τραπεζικής μέρος της ιδιωτικής τράπεζας μέρος.
Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί!
Χμ, θα έλεγα ότι πάρα πολύ πριν από 20 χρόνια, αλλά σήμερα δεν έχω καμία βεβαιότητα, ειδικά υπό το φως των όσων συνέβησαν στην Κύπρος, και περισσότερο από ότι ρυθμίσεις οι οποίες που ετοιμάζω. Οι υποσχέσεις είναι αυτές των ηλίθιοι που το πιστεύουν, και όταν δανείζουν χρήματα (όταν το βάζετε στην τράπεζα, έτσι) είναι κατ 'ανάγκην ο κίνδυνος ότι δεν θα τον ξαναδούμε Farthings σας. Αλλά αυτό δεν λέμε, και αντ 'αυτού να σας νανουρίζει με όμορφη εγγυήσεις που είναι άλλες υποσχέσεις οι οποίες είναι εκείνες οι ηλίθιοι που πιστεύουν ...
Ναι, η Ευρώπη είναι το εξής: πιο φιλελεύθερο από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κομμουνιστική από τη Σοβιετική Ένωση, όταν πρόκειται για την σφουγγαρίστρα με όλες οι οφειλές των φορολογουμένων οι τράπεζες θα έπρεπε να αφήσει να πάει σε πτώχευση.
Δεν είχε ακόμα πιστεύουν μιλούσαμε χρήματα «εικονικά» όταν μιλάμε για χιλιάδες δισεκατομμύρια ευρώ που είχε εξαφανιστεί από λίγες εβδομάδες το 2007;
Το μυρμήγκι και η ακρίδα
Jean de La Fontaine
Το τζιτζίκι, έχοντας τραγουδήσει
Όλο το καλοκαίρι
Βρέθηκαν τον εαυτό της χωρίς
Όταν ο βοριάς ήρθε.
Ούτε ένα μόριο
Από μύγα ή σκουλήκι
Πήγε επαιτεία
Στη γείτονα του, το μυρμήγκι,
Παρακαλώντας την να τον δανείσει
Μερικά σιτηρών για να επιβιώσουν
Μέχρι την νέα σεζόν
«Θα σας πληρώσει, είπε,
Πριν από την πτώση, την πίστη των ζώων μου
Τόκων και κεφαλαίου. "
Το μυρμήγκι δεν δανείζει?
Αυτό είναι τουλάχιστον το ελάττωμα του.
«Τι κάνατε όταν κάνει ζέστη;
Είπε ότι σε αυτό το δανειολήπτη.
Νύχτα και μέρα σε όλους τους ενδιαφερόμενους
Τραγούδησα, αν σας παρακαλώ.
- Θα τραγουδήσει; Είμαι πολύ άνετα.
Λοιπόν: χορεύουν τώρα ".
Ph. Huysmans
Πηγή: http://www.levilainpetitcanard.be/articles/actu/leurope-va-legaliser-le-gel-des-avoirs-bancaires_229821624

Διαβάστε περισσότερα στο http://reseauinternational.net/leurope-va-legaliser-le-blocage-des-comptes-courants/#sEp8VMSRqPXbSdCs.99




 L’Europe va légaliser le blocage des comptes courants


L’Europe planche actuellement sur l’idée d’une législation destinée à empêcher un Bank Run au cas où une banque se trouverait dans de telles difficultés financière qu’elle perdrait la confiance de ses clients.
Seul petit problème ?  C’est la quasi-totalité du système bancaire qui est au bord de l’effondrement.  Toutes les banques sont exposées à des degrés divers à des emprunts toxiques dont une bonne partie est composée de créances totalement irrécouvrables.  Depuis le déclenchement de la crise financière en 2007, et l’investissement massif par les États membres de l’UE dans le sauvetage des banques (avec votre argent), ce sont des centaines de milliards qui ont été investis… en pure perte.  Nous voilà dix ans plus tard et rien n’a changé sous le soleil.  En fait, la situation a même empiré, et des banques systémiques comme la Deutsche Bank sont au bord de la banqueroute.
Pendant ce temps, dans presque tous les médias on vous serine que « tout va très bien, Madame la Marquise… ».  Et si je dis presque tous, c’est parce que c’est l’agence Reuters qui a soulevé ce drôle de lièvre, dans un article du 28 juillet intitulé EU explores account freezes to prevent runs at failing banks  (L’Union Européenne envisage un gel des comptes pour prévenir la ruée dans des banques en difficulté).

Faillite de la Banco Popular

Début juin Santander rachetait pour un euro symbolique la 3ème banque privée du pays (100 milliards sous forme de prêts), la Banco Popular, après ce qu’il faut bien appeler un bank run (jusqu’à deux milliards en une seule journée).  Ne vous laissez pas endormir par les titres comme celui-ci : Santander sauve Banco Popular de la faillite (Figaro).  La banque est bel et bien terminée, finie, lessivée.  Après vous pouvez appeler ça comme vous voulez.  Les actionnaires sont en slip; une partie des créanciers, qui avait troqué des taux d’intérêt plus élevés (plus de 8 %) contre la possibilité de ne pas être remboursés en cas de problèmes, a tout perdu.
Pour avoir un avis plus objectif sur ce qui s’est réellement passé, je ne puis que vous conseiller la lecture de journaux situés en dehors de l’Union Européenne, comme par exemple cet article du New York Times.  Vous noterez au passage qu’on parle bien de « collapse », d’effondrement et non d’une sorte de merveilleuse concentration de deux fleurons européens.

Ne pas confondre gel des comptes bancaires et fonds de garantie

Le mécanisme dont je parle ici ne doit en aucune manière être confondu avec le mécanisme existant déjà garantissant les dépôts bancaires jusqu’à 100 000 euros (et vous garantissant aussi par voie de conséquence que vous ne verrez plus rien de ce qui excède ce montant).
Il s’agit d’un projet, en discussion depuis le début de l’année, visant à instaurer un mécanisme de blocage des comptes courants dès le premier euro pour une période de 5 jours ouvrables extensible à 20 jours, soit en gros, presque un mois.  Et comment ferez-vous pour vivre pendant cette période ?  Eh bien vous irez demander gentiment l’aumône à la banque qui vous donnera généreusement quelques euros par jour de vos propres fonds.  Pas belle la vie ?  Ce sera un peu des vacances, comme à Chypre, sans même avoir à vous fendre d’un billet d’avion.
Et comme Olivier Delamarche l’avait noté, si l’on applique ce gel des avoirs pour une durée de 20 jours ouvrables et que rien ne change par ailleurs, cela ne fera que repousser la ruée sur les guichets de 20 jours.  Et pour y retrouver quoi ?  Le risque n’est pas à négliger d’un haircut généralisé comme cela avait été le cas à Chypre, et nous n’aurions que nos yeux pour pleurer.
Ce qui se profile est un véritable hold-up bancaire au niveau européen.  Eh oui, si l’on doit croire ce qu’on nous raconte dans les médias, alors pas besoin de ce genre de loi scélérate, n’est-ce pas ?  Et si pareille loi est une nécessité, alors c’est que le système bancaire est bel et bien au bord de l’implosion et qu’on nous prend pour des jambons.

Votre argent ?  N’y pensez plus

Si vous croyez encore un peu naïvement que vos avoirs bancaires vous appartiennent, laissez-moi vous détromper.  Dès qu’il est versé sur votre compte, votre argent est converti créance au passif de la banque.  Vous n’êtes plus vraiment « propriétaire » de cet argent mais cela vous ouvre un droit de créance sur un montant équivalent, éventuellement augmenté des intérêts au moment ou vous choisirez de la recouvrer.  C’est à distinguer, par exemple, du dépôt d’un même montant en espèces dans un coffre de la même banque.  Dans ce cas, vous restez propriétaire du contenu qui n’est pas repris au passif de la banque.
Et il est important de comprendre la distinction subtile qu’il y a entre « avoir une somme d’argent » et « avoir une créance ».  Dans le premier cas vous n’avez rien à perdre, dans le second vous êtes tributaire de la bonne santé financière de la banque.  Ah oui, j’oubliais, il y a la fameuse garantie sur les dépôts bancaires, on est sauvés…  Oui, sauf si c’est l’ensemble du système bancaire qui s’écroule, parce qu’en pareil cas, le fonds de garantie serait parfaitement insuffisant pour indemniser tout le monde.

Que peut-on faire pour se prémunir ?

Eh bien tout d’abord arrêter de mettre tous ses oeufs dans le même panier (percé).  Diversifiez vos investissements, investissez dans l’immobilier (maisons, appartements, terrains) si vous en avez les moyens.  Ne laissez sur votre compte que ce qui doit impérativement y être pour honorer vos domiciliations bancaires plus une petite marge pour les dépenses courantes.  Investissez une partie de vos avoirs sous forme de créance dans une devise non européenne, comme la livre sterling, par exemple.  Privilégiez les banques qui ne sont pas massivement exposées aux emprunts toxiques, et si possible qui ont clairement séparé la partie banque d’affaires de la partie banque privée.

Mais ça ne peut pas arriver !

Hum, j’aurais dit ça aussi il y a 20 ans, mais aujourd’hui, je n’ai plus aucune certitude, surtout à la lumière de ce qui s’était passé à Chypre, et plus encore de cette législation qu’on nous concocte.  Les belles promesses n’engagent que les idiots qui y croient, et lorsque vous prêtez de l’argent (quand vous le mettez à la banque, donc) il existe forcément un risque que vous ne revoyiez plus vos liards.  Mais cela, on ne vous le dit pas, et au contraire on vous berce avec des belles garanties qui sont d’autres belles promesses qui n’engagent que les idiots qui y croient…
Eh oui, l’Europe c’est cela : plus libérale que les États-Unis d’Amérique quand il s’agit de privatiser les bénéfices, et plus communiste que l’Union Soviétique quand il s’agit de faire éponger par l’ensemble des contribuables les dettes des banques qu’il aurait fallu laisser tomber en faillite.
Vous n’aviez quand même pas cru qu’on parlait d’argent « virtuel » quand on parlait de milliers de milliards d’euros qui s’étaient volatilisés en quelques semaines en 2007 ?
La cigale et la fourmi
Jean de La Fontaine
La cigale , ayant chanté
Tout l’été,
Se trouva fort dépourvue
Quand la bise fut venue.
Pas un seul petit morceau
De mouche ou de vermisseau
Elle alla crier famine
Chez la fourmi sa voisine,
La priant de lui prêter
Quelque grain pour subsister
Jusqu’à la saison nouvelle
«Je vous paierai, lui dit-elle,
Avant l’oût , foi d’animal,
Intérêt et principal .»
La fourmi n’est pas prêteuse ;
C’est là son moindre défaut.
«Que faisiez-vous au temps chaud ?
Dit-elle à cette emprunteuse.
Nuit et jour à tout venant
Je chantais, ne vous déplaise.
– Vous chantiez ? j’en suis fort aise.
Eh bien : dansez maintenant.»
Ph. Huysmans

Read more at  http://reseauinternational.net/leurope-va-legaliser-le-blocage-des-comptes-courants/#sEp8VMSRqPXbSdCs.99







    •  

      • Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου